Oplichters eisen geld voor Windows 10-upgrade

De Belgische federale politie waarschuwt voor oplichters die munt willen slaan uit Windowsgebruikers. De misdadigers proberen hun slachtoffers met een agressief opgestelde mail te overtuigen om te betalen voor hun upgrade naar Windows 10. Die betaling, goed voor 50 euro, moet via een Paysafe Card overgemaakt worden.

De mail in kwestie, in juridisch klinkend Nederlands opgesteld, maakt gewag van een openstaande schuld bij Microsoft ter waarde van 50 euro. De ontvanger krijgt zogezegd een laatste kans om dat bedrag te betalen, waarna de kosten zouden oplopen tot meer dan 500 euro. Niet-betaling heeft een dure dagvaarding tot gevolg, klinkt het.

Oplichterij

Het spreekt voor zich dat het om pure oplichterij gaat. De mail dient genegeerd te worden. De politie laat weten dat de oplichters hardnekkig zijn, en mogelijks enkele keren zullen aandringen. Betaalde je toch, of ken je iemand die zich liet beetnemen, dan raadt de politie aan om een klacht neer te leggen en onmiddellijk de klantendienst van Paysafecard te contacteren.

Zoals steeds blijft het een goed idee om de basisregels rond phishing te volgen. Vertrouw geen e-mails van mensen die je niet kent, klik niet op links waarvan je niet weet dat ze betrouwbaar zijn en open niet zomaar bijlagen. Verder is er slechts één kanaal waarlangs je veilig kan upgraden naar Windows 10, en dat is de dienst van Microsoft zelf.

Windows 10 is gratis voor iedereen die in het bezit is van een legale kopie van Windows 8(.1) of Windows 7. Op systemen met dat besturingssysteem wordt de upgrade automatisch aangeboden, zonder dat daar achteraf enige verdoken kosten aan verbonden zijn.

Windows 10

Bron: http://www.zdnet.be/nieuws/175275/oplichters-eisen-geld-voor-windows-10-upgrade/