Tienduizenden rijkswachters en agenten zijn er hun carrière begonnen.

BRUSSEL – Tienduizenden rijkswachters en agenten zijn er hun carrière begonnen, maar straks trekt de laatste politieman er definitief de deur achter zich dicht. De regering verkoopt het legendarische Kroonkwartier, beter bekend als de Koninklijke Rijkswachtschool van Elsene. Er komen wellicht studentenkoten in de plaats.

Een kleine 30 miljoen euro. Voor dat bedrag verandert het Kroonkwartier uit 1909 weldra van eigenaar. “Het dossier is goedgekeurd door de ministerraad”, zegt Johan Vanderborght, woordvoerder van de Regie der Gebouwen. “De verkoopakte met het Brussels Gewest moet enkel nog ondertekend worden.” Wat het Brussels Gewest precies met de site van plan is, is nog onduidelijk. Uit goede bron vernam onze redactie dat alvast een projectontwikkelaar wordt aangesteld. Het zou de bedoeling zijn om er studentenkoten neer te zetten voor onder meer de studenten van de naburige VUB en ULB.

Tienduizenden agenten begonnen er hun carrière. Nu neemt de regering afscheid van een iconisch gebouw

Bokslessen

Daarmee komt een einde aan een stuk Belgische geschiedenis. Tienduizenden jonge mannen – en op het einde ook vrouwen – zijn tot aan de grote politiehervorming in 2001 in deze Koninklijke Rijkswachtschool opgeleid tot strenge ordehandhavers. “Het was bijna een militaire opleiding, want de rijkswacht gold jarenlang als de vierde krijgsmacht van België, na de land- en luchtmacht en de marine”, vertelt ex-rijkswachter Théo De Ridder (75), die midden de jaren 60 op de schoolbanken in Elsene belandde. “Was je niet getrouwd, mocht je enkel in het weekend naar huis, en alleen wanneer je die week goed had gepresteerd.”

Toch behoudt hij goede herinneringen aan zijn tijd in de statige Rijkswachtschool. “Er was veel kameraadschap. We zijn met 28 aan onze opleiding begonnen, en iets meer dan een jaar later met quasi evenveel afgestudeerd. Als jonge rijkswachter werden we vervolgens naar de grote, vaak erg gewelddadige betogingen van die tijd gestuurd. Daar kon je je opleiding – we kregen zelfs bokslessen – goed gebruiken, wilde je overeind blijven.”

Tienduizenden agenten begonnen er hun carrière. Nu neemt de regering afscheid van een iconisch gebouw
FOTO: DEXIA/BELFIUS

Als het maar proper was

Ook oud-rijkswachtkolonel Jack van Peer – die uiteindelijk korpschef van de lokale politie van Sint-Niklaas werd – heeft zijn opleiding midden de jaren 60 deels in het Kroonkwartier gevolgd. “Officieren moesten toen nog cavalerielessen volgen, ik heb daar uren aan een stuk op een paard gezeten”, aldus Van Peer. Vandaar dat er stallen en zelfs een manege waren aan het gebouw.

Maar de jaren 60 was ook de tijd dat de rijkswacht zich langzaam losmaakte van dat militaire karakter, “waarbij tucht decennialang een doel op zich was geweest, eerder dan een middel om iets te bereiken”, aldus Van Peer. “Wat je deed was niet altijd belangrijk: als het maar proper, ordelijk en netjes gebeurde, en er geen gras tussen de kasseien stond. Dan waren je bazen content. Gelukkig is die mentaliteit heel snel ten goede veranderd.”

Tienduizenden agenten begonnen er hun carrière. Nu neemt de regering afscheid van een iconisch gebouw
FOTO: DEXIA/BELFIUS
Tienduizenden agenten begonnen er hun carrière. Nu neemt de regering afscheid van een iconisch gebouw
FOTO: DEXIA/BELFIUS
Tienduizenden agenten begonnen er hun carrière. Nu neemt de regering afscheid van een iconisch gebouw
FOTO: DEXIA/BELFIUS

Geef een reactie