Overheid activeert noodnummer 1722

KMI waarschuwt voor code oranje: rukwinden mogelijk tot 105 km/u, overheid activeert noodnummer.

Komende nacht trekt een stormdepressie over de Noordzee en kunnen er over heel het land rukwinden tussen 80 en 100 km/u voorkomen. Dat meldt het KMI, dat waarschuwt voor een code geel. Vanaf morgenvroeg geldt code oranje in het westen van het land en in provincies die grenzen aan Nederland en Duitsland. Heel wat steden en gemeenten nemen dan maatregelen en sluiten hun bossen en parken af. De FOD Binnenlandse Zaken heeft beslist om vanaf middernacht het nummer 1722 te activeren. Daar kan u terecht om schade of wateroverlast te melden.

Vandaag kunnen er tijdelijk nog rukwinden tot 85 km/h voorkomen aan de kust. In de loop van de namiddag, vanavond en in het begin van de nacht volgt een periode met rustiger weer.

Morgen wordt een stormachtige wind aan zee verwacht en een krachtige wind in het binnenland, uit het westen, krimpend naar het zuidwesten, met rukwinden tussen 90 en 105 km/u. Lokaal zelfs wat meer. De zwaarste windstoten zullen zich naar voordoen in het westen van het land en in de provincies die grenzen aan Nederland en Duitsland. In de loop van morgennamiddag wordt het weer rustiger.

Code oranje

Het KMI waarschuwt vanaf morgenvroeg voor oranje in het westen van het land en in de provincies die grenzen aan Nederland en Duitsland. Bij zo’n rukwinden is het zeer moeilijk om zich tegen de wind in op straat te bewegen, bomen kunnen omwaaien, takken afbreken en woningen kunnen grote schade oplopen.

Bron: https://www.hln.be/wetenschap-planeet/weernieuws/kmi-waarschuwt-voor-code-oranje-rukwinden-mogelijk-tot-105-km-u-overheid-activeert-noodnummer~a1b33a1d

Geef een reactie