Brian is hier een veteraan van. Goede telegraafoperator die afgelopen februari 75 werd, het is niet moeilijk om hem ’s avonds in de bands te vinden en Qso met hem op te voeren. Mijn eerste contact met 9J2BO was in april 1983, in EG-tijd, het was mijn eerste onvergetelijke aankomst in Afrika. Brian is geen geweldige expeditie, maar gezien zijn uitgebreide activiteit vanuit Lusaka, wil ik hem aan je voorstellen.

Ik ken radioamateurs al zolang ik me kan herinneren. Mijn vader was een swl en als kind nam hij me mee op zondagmorgen om verschillende “ooms” Dick G4BU, Cliff G3EBH, Frank G3BCA en Harold G5XL te bezoeken. In mijn tienerjaren werd ik swl met een R208 en vervolgens een National HRO. Op 17-jarige leeftijd, in mei 1962, slaagde ik voor het radioamateurs-examen, maar niet voor het morse-examen. 

Twee jaar later werd mijn vader het wachten op het CW-examen beu, hij slaagde voor zowel het RAE-examen als het Morse-examen en behaalde de G3TOA-licentie. Ik luisterde nog steeds op de universiteit met een geleende MCR1. Toen ik in 1966 de universiteit verliet, kwam ik als docent met een driejarig contract bij het Zambiaanse ministerie van Onderwijs naar Zambia. Ik deed de morse-test tweemaal op het centrale telegraafkantoor in Lusaka en beide keren faalde. Eindelijk, in 1973, tijdens een vakantie in Engeland, slaagde ik voor de Morse-test op Humber Radio en behaalde ik mijn G4CGC-licentie. 

Ik heb een licentie aangevraagd in Zambia en heb de al bekende 9J2BO ontvangen. Dit was net op tijd, kort nadat de vergunningverlenende autoriteit ongeveer 20 jaar geen nieuwe vergunningen meer had afgegeven! Ik was actief bij de Radio Society of Zambia als redacteur van de nieuwsbrief en later als IARU-president en -vertegenwoordiger. Ik vertegenwoordigde RSZ bij IARU Region 1 Conferences bij Tel Avive en Lillehammer. Mijn eerste uitzendingen vanuit Zambia waren op CW met een geleende Heathkit DX40, AR88LF rx en G5RV dipool. De verplichting om in CW te opereren, werd uiteindelijk verliefd op mij en het is sindsdien mijn belangrijkste manier van overdracht geweest. In 1977 werd ik uitgenodigd om lid te worden van The First Class CW Operators Club, FOC en sindsdien ben ik een actief lid. Een gedenkwaardig bezoek aan de Verenigde Staten vond plaats in 1980, waar ik veel FOC-leden en meer operators ontmoette. Op de ARRL National Convention werd ik verwelkomd en het was een eer om een ​​aantal van de belangrijkste lichten van radioamateurs daar te ontmoeten. Ik heb mijn DXCC gecontroleerd en kreeg een score van 253 in gemengde modus. 

Mijn werk bracht me als leraar en assistent-directeur op voornamelijk landelijke basisscholen. Ik kocht een pand in Lusaka van een oude vriend 9J2JN die Zambia moest verlaten vanwege problemen met het verkrijgen van medicijnen voor zijn diabetes. Ik woon er sinds het vierde kwartaal sinds 1987 in. De huidige configuratie die ik gebruik is een TS590S-transceiver, een Icom IC2KL-versterker en de antennes zijn omgekeerde V-dipolen op 50 voet voor 160 m en 80 m, hellende dipolen voor 40 m en 30 m, een straal tri-band voor 10,15 en 20 m op 42 voet, en een yagi met 4 elementen voor 6 m op 45 voet. De parallel geschakelde dipolen zijn voldoende voor 12m en 17m. 

Ik gebruik voor CW een sleutel Bencher, een ETM-9COG, Lionel J-36 en een Oost-Duitse militaire vuurvaste rechte sleutel. Ik verschijn in de belangrijkste CW-wedstrijden, maar verveel me snel. Ik geef de voorkeur aan Qso in CW zonder te concurreren en DX na te jagen. Mijn Qsl’s worden beheerd door G3TEV, Mike Mills, die ik niet genoeg kan bedanken voor het uitstekende werk dat hij voor mij heeft gedaan, en heeft vele uren werk besteed om ervoor te zorgen dat ze zo snel mogelijk worden beantwoord. Hiervoor hebben wij een dagschema. Toen mijn vader stierf, nam ik zijn roepnaam G3TOA over, maar het heeft weinig zin gehad omdat ik niet vaak naar G terugkom.

Ik ben 75 jaar oud en ik verwacht nog minstens één piek van de zonnevlekcyclus te zien. Ik ben een groot voorstander van het noemen van “CQ” in een schijnbaar dode bende! Ik keur de slechte manieren van sommige CW-operators af. Ik hou er niet van om gebeld te worden voordat ik een QSO onderteken en afrond met “SK”. Ik probeer te reageren met de snelheid waarmee ze me bellen en verwacht hetzelfde van anderen. Ik hou niet van skeds maken, omdat ik ze niet vaak kan respecteren

Computervertaling van het originele bericht via  https://ea1cs.blogspot.com/2020/06/brain-9j2bo-todo-un-maestro.html

Op mijn twitteraccount geplaats door Alex_T

Geef een reactie