Microsoft stopt met ondersteuning Windows XP

Sinds 14 april wordt Windows XP niet meer ondersteund door Microsoft. Dat betekent dat het softwarebedrijf geen nieuwe updates meer zal uitbrengen voor het besturingssysteem. Enkel zogenaamde kritieke updates, die beveiligingsproblemen oplossen, worden nog vrijgegeven. Ook de ondersteuning stopt volledig. Dat houdt in dat je niet langer bij Microsoft terecht kan met problemen in Windows XP. Enkel klanten die kozen voor “Extended Support” krijgen nog ondersteuning bij mogelijke problemen. Die uitgebreide hulp blijft bestaan tot 2014.

Op zich is het niet vreemd dat de ondersteuning wordt stopgezet. Windows XP is immers al acht jaar oud, wat een eeuwigheid is in het computermilieu. Toch is XP nog steeds het meest gebruikte besturingssysteem. Volgens een Amerikaanse peiling heeft de vorige versie van Windows nog altijd een marktaandeel van 62,9%. Ook veel minilaptops worden standaard verkocht met Windows XP.

Wat houdt de stopzetting van ondersteuning nu eigenlijk in voor gewone gebruikers? Geen paniek: eigenlijk verandert er niets. Microsoft brengt geen updates meer uit: een nieuw Service Pack hoef je dus niet meer te verwachten. Maar je blijft ook niet in de kou staan: mogelijke beveiligingsproblemen worden nog steeds gepatcht. Die softwarepleisters zullen minstens nog blijven bestaan tot 2014.

Bron: Clickx.be

Geef een reactie