Oplossingen voor problemen met SP3 voor XP

Sommige mensen hebben problemen ondervonden met Service Pack 3 voor Windows XP. Die kunnen variëren van een afgebroken installatie tot het niet meer werken van Windows Update. Hier enkele oplossingen voor de belangrijkste problemen.

Voorzorgsmaatregelen

1. Allereerst raadt Microsoft aan firewalls, anti-virus- en anti-spyware-applicaties tijdelijk uit te schakelen tijdens de installatie van Service Pack 3.
2. Ook dient u zich er van te verzekeren dat er minstens 1,5 GB vrije schijfruimte beschikbaar is voordat u aan de installatie begint.
3. Zorg dat alle andere gebruikers afgemeld zijn en meld u aan met uw beheerderaccount (de hoofdaccount).
4. En natuurlijk dient u alle geopende programma’s te sluiten voordat u SP3 installeert.

Voor de zekerheid kunt u eerst nog een backup maken van belangrijke bestanden en een herstelpunt maken. Na deze voorzorgsmaatregelen zou de installatie van Service Pack 3 probleemloos moeten verlopen. Ondervindt u toch problemen, dan zijn de volgende oplossingen beschikbaar.

Foutmeldingen en oplossingen

“Toegang is geweigerd” of “De installatie van Service Pack 3 is niet voltooid”
Bij deze foutmelding (of ‘Service Pack 3 setup error. Access is denied’ en ‘Service Pack 3 setup error. Service Pack installation did not complete.’) geeft Microsoft de volgende oplossingen. Zet dus uw firewall, anti-virus- en anti-spyware-software uit en probeer het nog een keer. Of download Service Pack 3 los.

“You do not have enough free disk space on %SystemDrive% to install Service Pack 3”

Er is onvoldoende ruimte beschikbaar op de vaste schijf. Ruim tijdelijke bestanden op met bijvoorbeeld CCleaner of volg de stappen die Microsoft geeft.
Bij deze melding heeft u onvoldoende machtigingen om SP3 te installeren. U dient met uw beheerdersaccount (hoofdaccount) aangemeld te zijn om Service Pack 3 te installeren. Lees hier andere oplossingen.

“You do not have permission to update Windows XP”

“Service Pack 3 installation did not complete” en “An internal error occurred”
Microsoft geeft voor deze interne fout (‘De installatie van Service Pack 3 is niet voltooid’) de volgende oplossingen.

“8007F0F4 – STATUS_PREREQUISITE_FAILED”

Lees hier de oplossingen
van Microsoft voor meldingen in de categorie ‘Voorwaarden mislukt’.

Windows Update werkt niet meer na installatie van SP3

Sommige gebruikers melden dat Windows Update niet meer werkt na de installatie van Service Pack 3, aldus ZDNet. Hier de oplossing.

‘Windows heeft vastgesteld dat een of meer beschermde kernsysteembestanden op uw computer zijn gewijzigd’

De installatie is mislukt en geeft een foutmelding 0x8007F0CC over de kernel of kernsysteembestanden. Microsoft adviseert deze oplossing.

AMD-systemen starten steeds opnieuw op
Security.nl meldt dat SP3 op sommige computers met AMD-processoren tot continu opnieuw opstarten kan leiden. Het aanbieden van SP3 via Windows Update voor dit type pc’s wordt daarom tijdelijk gestaakt tot er een oplossing voor dit probleem is.

Bron: Gratis Software Site.nl