International Lighthouse Lightship Weekend [CW,Phone,Digital | all bands

Date:  This year 00.01 UTC 20th August to 24.00UTC 21st August 2022 (48 hours)

 

Om de een of andere reden lijkt augustus het internationale weekend voor vuurtorens te zijn geworden. Landen over de hele wereld zijn betrokken geraakt bij een of andere van vuurtorenactiviteit. Enkele jaren geleden riep het Congres van de Verenigde Staten 7 augustus uit tot hun National Lighthouse Day en tijdens die eerste week van augustus zetten radioamateurs in Amerika draagbare stations op bij vuurtorens en proberen contact met elkaar te maken. Dit evenement staat bekend als de Us National Lighthouse Week.

In Groot-Brittanniëorganiseert de Association of Lighthouse Keepers, ALK, het International Lighthouse Heritage Weekend in hetzelfde weekend als de ILLW in augustus. Hun doel is om vuurtorenbeheerders, houders en eigenaren aan te moedigen om hun vuurtoren of lichtstation en aanverwante bezoekerscentra open te stellen voor het publiek met het oog op het vergroten van het profiel van vuurtorens, lichtrusten en andere navigatiehulpmiddelen en het behoud van ons maritiem erfgoed.

Het belangrijkste evenement dat in augustus plaatsvindt, is echter het International Lighthouse Lightship Weekend, ILLW, dat in 1998 ontstond als de Scottish Northern Lights Award van de Ayr Amateur Radio Group. De geschiedenis van deze gebeurtenis is elders op deze site te vinden. De ILLW vindt meestal plaats in het 3e volledige weekend in augustus van elk jaar en trekt meer dan 500 vuurtoreninzendingen in meer dan 40 landen. Het is een van de meest populaire internationale amateurradio-evenementen die er bestaan, waarschijnlijk omdat er maar heel weinig regels zijn en het niet het gebruikelijke wedstrijdtype evenement is. Het is ook gratis en er zijn geen prijzen voor het contacteren van grote aantallen andere stations. Het lijdt weinig twijfel dat de maand augustus “Lighthouse Month” is geworden, grotendeels te wijten aan de populariteit en groei van de ILLW.

Leave a reply